Çelikten fidan yetiştirme teknikleri

Çelikten köklendirme hangi ayda yapılır?

Çeliklerin alım zamanı, büyüme mevsiminin sonlarına doğru, genellikle Ağustos ayı ve kısmen Eylül başlarıdır. Yarı odunsu çelikler 7.5-15.0 cm uzunlukta tepeye yakın kısımlardaki yapraklar bırakılıp, köklendirme ortamına girecek olan kısımlarınkiler uzaklaştırılarak yapılır.

Çelik köklendirme hangi ağaçlara yapılır?

Çelik ile yetişmesi mümkün olan meyve ağaçlarını şöyle sıralayabiliriz : zeytin, incir, nar, ekmek ayvası, iğde ve limon gibi meyve ağaçları çelik yaparak üretilen çeşitlerdendir.

Köklendirme toprağı nasıl olmalı?

Daha iyi hale getirmek için: Akvaryumculardan temiz dere kumu alın. Eleyerek tozundan ve toz şeker zerreleri gibi olan ince tanelerinden arındırın. Güvenli hale getirdiğiniz torf ile iri taneli dere kumunu birbirleriyle iyice karıştırın. En iyi köklendirme toprağı budur.

Çelikten köklendirme kaç günde olur?

Çeliklerin köklenme süreleri çok değişiklik gösterir. Genellikle 3–6 haftada köklenme başlar ve bu süre 9–10 aya kadar uzayabilir. Ancak yumuşak çeliklerde bu süre daha kısa olabilir. Sera ortamında genellikle 3–6 haftada ekseri türlerde bu köklenme gerçekleşir.

Daldan köklendirme hangi ayda yapılır?

Daldırma (layering) yöntemlerinde dal ana bitkiden ayrılmadan köklendirilir sonra kesilerek alınır. İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır.

Ağaç çelik köklendirme ne zaman yapılır?

Olgun dal çeliği Çeliklerinin köklenmesi zor olan ağaç ve çalı türlerinde, genç ama tamamıyla olgunlaşmış dallardan yapılır. Zamanı sonbahar sonu ile kış sonu arasında değişir.

Çelikten Gül Köklendirme hangi ayda yapılır?

Kasım ayında başlanarak, Mart ayı sonuna kadar gül çoğaltma işlemleri yapılabilir. Güller için en uygun zaman Kasım ayıdır. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında gül çoğaltma işlemlerinin tamamlanması gerekiyor.