Çile çekmek ne demek

DeyimDüzenle [1] Çok sıkıntılı dönemler yaşamak, sürekli üzüntü içinde yaşamak.

Çile çekmek ne demek TDK?

Çile çekmek, sıkıntı çekmek anlamında kullanılan bir deyimdir.

Çile çekmek deyimi nereden gelir?

acemi okçunun yay çekme antremanlarına 'çile çekme' deniyordu. okçuların dervişlik yönü de olduğu için tasavvufa 'çile çekme' deyimi ile aynı anlamdadır. günümüzde çok sıkıntı çekmek anlamındaki deyimdir. osmanlı zamanından kalma olup, anlamı yeni yetme okçulara boş yay çekirmekten geliyor.

Tasavvufta çile çekmek ne demek?

Halvete çekilmek, tenha bir yerde yalnız başına oturmaktır. Halk arasında kırk günlük halvet eğitimine çile de denir. … Sofiyyede halvet ise, şeyhin emir ve tensibi ile müridin karanlık ve dar bir hücreye çekilip ibâdet, riyazet, murakabe, zikir ve fikirle vakit geçirmesi yerinde kullanılan bir tabirdir.

Çile nedir ok?

Okçulukta kiriş, yayın tutturulduğu ve çekildiği sert iptir. Eski Türkçede kirişe "tirkeş" ya da "çile" de denmektedir. Saf ipekten yapılan sert bir sicimden oluşur. Kirişin ortası, ok tutturabilmek için belli miktarda iplik sararak kalınlaştırılır.

Çile çekmek deyim mi?

DeyimDüzenle [1] Çok sıkıntılı dönemler yaşamak, sürekli üzüntü içinde yaşamak.

Yün çilesi ne demek TDK?

Yün çilesi ne demek? … İpek, yün gibi her türlü iplik kangalı.

Kepaze olmak nereden gelir?

Kepâze ise, kemankeş olmak isteyenlerin, 1000 gün kadar kaslarını güçlendirmek amacıyla oksuz bir şekilde boş boş çekmek zorunda oldukları yayın ismi. Ok atmaya yaramadığı, boşu boşuna çekildiği için, kepaze olmak deyimine ilham vermiş.