Aids tedavisi bulundu

HIV'in henüz kesin bir tedavisi veya korunmada kullanılabilecek bir aşısı yok. Fakat, virüsün etkilerine engel olan, kişinin yaşam kalitesini artıran bir takım ilaçlar geliştirildi. Dr. Hande Aygün, ilaç tedavisinin doktor kontrolünde ve kesintisiz olarak yaşam boyu sürdürülmesi gerektiğini belirtiyor.

AIDS den kurtulmak mumkun mu?

New York Times'ın haberine göre, bugüne kadar sadece iki kişi AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünden tamamen kurtulabildi. Ancak bu iki kişi ilaçla değil yakalandıkları kanser hastalığının tedavisi için yapılan riskli kemik iliği naklinden sonra iyileşebilmişti.

AIDS ne kadar zamanda öldürür?

HIV/AIDS

AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) (Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu)
TedaviAntiviral ilaç
PrognozTedavi ile normal yaşam beklentisi Tedavi edilmeden 11 yıl ortalama ömür
Sıklık1,7 milyon yeni vaka (2018) 37,9 milyon HIV ile yaşayan (2018)
Ölüm770.000 (2018)

AIDS hastalığının tedavisi neden zor?

HIV kesin tedavisi için diğer zorluk olan ikinci sebep; virüsün çok yüksek bir çoğalma potansiyeline sahip olmasıdır. Eğer birey test yaptırmadığı için virus taşıdığını bilmiyor ya da bunu bildiği halde HIV ilaçları kullanmıyorsa, bağışıklık sistemi içine her gün on binlerce yeni virus üretebilir.

AIDS daha çok kimlerde görülür?

Birden fazla cinsel eşi olanlar, sık eş değiştirenler, damar içi madde kullanma alışkanlığı olanlar, hemofili, diğer kanama bozukluğu, kronik böbrek hastalığı gibi hastalıkları nedeniyle sık kan verilmek zorunda olan kişilerle yapılan cinsel temasta bulaş riski daha yüksektir.

AIDS en çok hangi ülkelerde var?

Dünya genelinde en fazla AIDS'li insanın yaşadığı ülke Güney Afrika. Bu ülkede yaklaşık 7 milyon kişinin HIV virüsü taşıdığı belirtiliyor. Bunu sırasıyla Nijerya, Mozambik, Zimbabve ve Tanzanya izliyor.

HIVI yenen var mı?

İngiltere'de HIV pozitif teşhisi konan bir kişi uygulanan tedavi sayesinde AIDS'den tamamen kurtuldu. HIV'li bir hastanın tarihte ikinci kez tamamen iyileştiği belirtiliyor. İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan bir AIDS hastasının, kök hücre naklinden sonra hastalığı atlatmış göründüğü bildirildi.

Aidsli biriyle ilişkiye girmek mutlaka hastalığı kapmak anlamına gelir mi?

aids hiv pozitif hastaların hastalıklarının son evresine verilen isimdir. hiv+ biriyle ilişkiye girilmiş olması kesin surette hiv kapıldığı anlamına gelmez.