Bilimsel araştırma problemleri

Bilimsel bir araştırmada araştırma problemi nedir?

Buna göre araştırma problemi, bir araştırma önerisinde olması gereken öğelerden biridir. Bir araştırma raporunun giriş bölümünde yer alan problem, amaç (hipotez; denence veya soru cümleleri), önem, varsayımlar (sayıltılar), sınırlılıklar ve tanımlardır ( Karasar, 2005:54).

Araştırma problemi nasıl olmalı?

 Açık ve anlaşılır olmalıdır.  Sınanabilir, test edilebilir, ölçülebilir olmalıdır.  Çok geniş veya çok dar kapsamlı olmamalıdır.  Özgün olmalıdır.

Araştırma problemi nasıl seçilir?

Araştırma probleminin belirlenmesinde üç temel kaynak vardır: •Araştırma yapılmak istenen alanla ilgili kuram ve araştırma alanındaki yazılar •Araştırmacının bireysel ve mesleğe yönelik deneyimleri •İlgili alanda karşılaşılan toplumsal sorunlar.

Araştırma problemi nedir nasıl yazılır?

Araştırma probleminin ifade edildiği problem cümlesi, soru cümlesi şeklinde yazılmalıdır. Problem cümlesinin açık olması, konuyu tam olarak belirtmesi, konuya uygun olması ve konuyu sınırlayabilmesi gerekir. … Araştırmanın amacı, tipi ve yöntemi, araştırma probleminde kendini gösterecektir.

Araştırmanın sorunsalı nedir?

Araştırma sorunsalı; denenceler, stratejiler, araştırma içerisinde kuramsal olarak ele alınan sorunların tümü olarak düşünülebilir. Sorunsal, başlangıç sorusu tarafından ortaya konulan sorunu ele almak için alınan kararların kuramsal perspektifi veya yaklaşımıdır.

Araştırmanın problem cümlesi nedir?

Problem, araştırmanın değişkenlerini, evrenini, konunun araştırılabilir olduğunu gösterecek şekilde soru cümlesi olarak değil cümle olarak ifade edilir. Alt problemler, soru cümleleri ya da sınamayı amaçladığı denenceler (hipotezler) biçiminde oluşturulabilir.

Araştırma probleminin seçimindeki özel ölçütler nelerdir?

İşletme araştırmalarında araştırma problemi genellikle bir soru olarak ortaya çıkar….Özel ölçütler:

  • Alanda yeterlilik.
  • Yöntembilim yeteneği (araştırma yöntem ve teknikleri ile istatistik)
  • Zaman ve olanak yeterliliği.
  • İlgi, merak, güdü yaratıcılık gibi psikolojik özellikler.