Okratoksin a nedir

Okratoksin Hangi Gıdalarda Bulunur?

Günümüzde yaklaşık 300 civarında mikotoksin bilinmektedir ve bu mikotoksinlerden biri olan okratoksin özellikle hububatlar, kuru baklagiller, tahıllar, çeşitli hayvan yemleri ve hayvan dokuları başta olmak üzere dünyada pek çok üründe yaygın olarak saptanmaktadır.

Okratoksin nasıl bulaşır?

Bir gıda maddesinde "Okratoksin-A" oluşması için ilk koşul, bu toksini yapan küfün sporlarının gıda maddesine bulaşması; daha önemli ikinci koşul ise, gıdanın kendisinin ve bulunduğu ortamın ve tane yapısının, bu küf sporlarının çimlenerek çoğalmasını sağlayacak şartlara sahip olmasıdır.

Okratoksin B nedir?

Okratoksin ayrıca immün baskılayıcı özellikte olan mikotoksindir. Östrojenik bir bileşiktir. Kendisi ve metabolitleri östrojen reseptörleriyle kompetitif olarak bağlanabilmektedir. Domuzlar ve koyunlarda kısırlığa sebep olduğu için insanlarda da üreme üzerine toksik etkili olabileceği düşünülür.

Mikotoksinler nelerdir?

Mikotoksinler; Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria ve Claviceps gibi mantar (küf) cinslerinin sekonder metabolizması sonucu oluşan, düşük molekül ağırlıklı, çok çeşitli kimyasal yapıya sahip doğal toksinlerdir. İnsan ve hayvan sağlığı üzerinde güçlü ve çeşitli toksik etkiler oluşturmaktadırlar (1).

Aflatoksin nasıl yok edilir?

Aflatoksinin parçalanabilmesi için gerekli olan sıcaklık 300ᵒC civarında olup pişirmek, dondurmak, ilaçlamak gibi farklı uygulamalar ile yok edilmesi de mümkün değildir.

Mikotoksin türleri nelerdir?

Mikotoksinler özellikle yüksek sıcaklık ve nemli iklime sahip bölgeler başta olmak üzere tüm dünyada birçok gıdada bulunurlar. Mikotoksin sınıfında bulunan bulaşanlar, Aflatoksinler, Okratoksin A, Fusarium toksinleri ve Patulin'dir.

Trikotesenlerin neden olduğu hastalık?

Trikotesenlerin sorumlu olduğu ATA, cilt toksisitesi, kemik iliği hasarı, hemoraji ve diğer bazı sendromlar ile karakterizedir 6. Fumonisinler, lökoensefalomalazi olarak bilinen hastalığın yıllar sü- ren araştırması sonucu bulunmuşlardır.