Osmanlı ermeni meselesi

Ermeni meselesi nedir kısaca özet?

Ermeni soykırımı, Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan etnik Hristiyan Ermenilerin 1915 ilkbaharından 1916 sonbaharına kadarki dönemde fiziksel olarak yok edilmesini ifade eder. İmparatorlukta yaşayan yaklaşık 1,5 milyon Ermeni bulunmaktaydı.

Ermeni Sorunu nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır?

Osmanlı Devleti'nin güçlü olduğu dönemlerde gayri müslimlerle ilgili bir problem görülmezken, devletin zayıflayıp güç kaybetmesi üzerine Düvel-i Muazzama'nın gayri müslimleri kendi dinî, siyasî ve ekonomik menfaatleri doğrultusunda yönlendirmeye başlaması ile Ermeni meselesi ortaya çıkmıştır.

1915 Ermeni olayları kaç kişi öldü?

Ermeni Kırımı, Ermeni Soykırımı (Ermenice: Հայոց Ցեղասպանութիւն, Hayodz Dzeğasbanutün) veya 1915 Olayları, Osmanlı hükûmetinin Ermenilere karşı gerçekleştirdiği etnik temizlikti. Farklı kaynaklarda tehcir ve katliamlar sonucunda ölen Ermenilerin sayısının 800.000 ile 1,8 milyon arasında olduğu belirtilmektedir.

Osmanlı Devleti’nde Ermeni sorununun ortaya çıkışına etki eden faktörler nelerdir?

Ermeni Meselesi'nin Başlıca Sebepleri olarak; ŞARK MESELESİ ve EMPERYALİZM en önemli sebep olarak görülmektedir. Ermeni Meselesi,emperyalist devletlerin politikalarının bir sonucudur. Ermeni Meselesi'nin ortaya çıkmasında siyasi konjonktürün Ermenilerden istifadeyi gerekli kılmasının büyük payı olmuştur.

Ermeni kimlere denir?

Ermeniler (Ermenice: հայեր, hayér, Ermenice telaffuz: [hɑˈjɛɾ]), anayurdu Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları olan etnik grup ve millettir. Ermeniler, Ermenistan'ın ve fiilen bağımsız Artsah'ın demonimidir.

Tehcir Kanunu nereden nereye göç ettirilmiştir?

Ermeniler'in tehcir sebebiyle terk ettikleri mülklerinin çoğu onların gidişiyle Müslüman muhacirlere; özellikle Balkanlar'dan, Kafkasya'dan ve Suriye'den Anadolu'ya göç edenlere dağıtılmıştır.

Ermeni meselesinin ortaya çıkmasında hangi antlaşma etkili olmuştur?

Bu dönemin en temel özelliği Ermeni sorununun Osmanlı'nın iç dinamiklerini ilgilendiren bir mesele olmaktan çıkıp uluslararası bir hale gelmesidir. Bu çerçevede, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı yahut yaygın bilinen ismiyle 93 Harbi sonrası imzalanan Ayastefanos Antlaşması'nın 16. ve Berlin Antlaşması'nın 61.