Trafik cezasına nasıl itiraz edilir

Trafik cezasına itiraz Sulh Ceza Hâkimliğine ya da UYAP üzerinden dilekçeyle yapılabilmektedir. Dilekçeye ek olarak bazı belgelerin eklenmesi gerekir. (Trafik cezasına ait karar tutanağının, ruhsatın, ehliyetin ve kimliğin fotokopisi) 15 gün içinde itiraz edilmediği takdirde ceza kesinleşir.

Trafik cezası itiraz mahkeme masrafı ne kadar?

9. TRAFİK CEZASINA İTİRAZ ÜCRETİ 2022 2022 yılı itibariyle Sulh Ceza Hakimliğine yapılacak Trafik cezasına itiraz için mahkeme masrafı yoktur. Yukarıda açıklanan hususlar dikkate alınarak Sulh Ceza Hâkimliğine trafik cezasının kaldırılması için dava açılması ücretsizdir.

Trafik cezasına itiraz nereye nasıl yapılır?

Trafik cezasına itiraz için görevli yer aslında Trafik Mahkemeleridir. Ancak bu mahkemeler çok olmadığı için iki trafik cezası türü (yüz yüze ya da gıyaben) için de görevli merci Sulh Ceza Hâkimliği/ Mahkemesidir.

Plakaya yazılan cezaya kim itiraz eder?

Bu hususta uygulanan ceza, araç tescil belgesindeki (ruhsatta) yazan adrese gönderilir. Bu süreden itibaren 15 gün içerisinde cezaya itiraz edilebilmektedir. Uygulamada trafik cezalarına itiraz, cezanın uygulandığı yerde bulunan Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılmaktadır.

Trafik cezası 15 günlük süre ne zaman başlar?

Eğer trafik cezası gıyapta kesilmişse, itiraz süresi cezanın tebliğ edildiği tarihinden itibaren 15 gündür. Ancak trafik memurunun yüz yüze kestiği trafik cezalarında tebliğ tarihi aynı gündür ve 15 günlük itiraz süresi hemen başlar. Trafik cezalarına itirazlar 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesi'ne yapılır.

Trafik cezasına itirazda vekalet ücreti çıkar mı?

Bilindiği gibi trafik cezalarının iptali için açılan idari yaptırım kararına itiraz davalarında, Sulh ceza mahkemeleri hazine aleyhine ve davacı lehine karşı vekalet ücreti vermemektedir.

Mahkeme masrafı ne kadar?

Yeni Dava Açılış Posta Masrafı = 190.00 TL. Yeni Dava (Duruşma İstemli) = 228.00 TL. Yeni Dava (Yürütmeyi Durdurma İstemli) = 266.00 TL. Yeni Dava (Duruşma ve Yürütmeyi Durdurma İstemli) = 304.00 TL.

Ceza itiraz dilekçesi nereye verilir?

İtiraz Dilekçesi Nereye Verilir? Hangi mahkeme karar vermişse, itiraz dilekçesi de o mahkemeye verilmelidir (CMk md. 268/1). Çünkü, kararına itiraz edilen hakim veya mahkeme itirazın haklı olduğu kanaatine varırsa, talep doğrultusunda kararını kendiliğinden düzeltebilir (CMK md. 268/2).