Vitir namazı nasıl kılınır diyanet

Vitir r namazı nasıl kılınır?

Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Vitir namazının her rekâtında Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunur. İkinci rekâtın sonunda oturularak sadece tahiyyât duası okunur.

Hanefi mezhebine göre vitir namazı nasıl kılınır?

Hanefilere göre, vitir namazı üç rekattır ve sonunda selam verilir. Şafiîlere göre vitir namazının en azı bir rekat, en çoğu on bir rekattır. Bir rekattan fazla kılınacaksa, önce iki rekata niyet edilir ve sonunda selam verilir. Sonra vitir namazının bir rekatına niyet edilir ve sonunda selam verilir.

Vitir namazı niyeti nasıl olur?

Vitir namazı için nasıl niyet edilir? Niyet ettim Allah rızası için bugünkü üç rekatlık vacip vitir namazımı kılmaya şeklinde niyet edilebilir.

Selati Vitirde kunut duası yerine ne okunur?

Kunut duası hatırında olmayan ya da bilmeyen bir kimse ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını ya da 3 defa “Allahümmeğfir lî (Allah'ım! Beni bağışla)” veya yine 3 defa “Yâ Rabbî (Ey Rabb'im)” demekle yetinebilir.

Vitir namazı kunut duası bilmeyen ne okur?

Kunut duasını bilmiyorsa kişi, Kur'an-ı Kerim'den dua okuyabilir. Rebbena-Rabbenağfirli ya da Allahümmağfirli (Ya Rabbi beni affeyle), sübhanallah diyebilir. Bu duaları 3 kere teleffuz ettikten sonra namazını kılmaya devam eder.

Vitir namazının üçüncü rekatında ne okunur?

Hanefîlere göre, vitir namazının üçüncü rekâtında kunût yapmak vaciptir. Kunûtta tekbir alınır ve kunut duaları olarak bilinen “Allahümme innâ neste'înuke” ve “Allahümme iyyâke na'büdü” duaları okunur (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 245; Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, I, 249; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 442).

Kunut duası bilmeyen ne okur?

Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.